Draadkunst


Het werken met draden heeft mij altijd al geïnspireerd. Vanaf de jaren tachtig ben ik gaan experimenteren met transparante driedimensionale objecten van uiteenlopende, eigentijdse materialen, zoals dikke en dunne draden, folie, metaal, gaas, perspex en zelfs kunststoffen. Uitgangspunt is dat ze verrassend in opbouw en uitstraling moeten zijn.

Het voorbereidende, experimentele werk bestaat uit het ontwerpen van het object op de tekentafel en het zoeken naar materialen. Die worden dan op ingenieuze wijze en met uiterste precisie in het werk geconstrueerd. Belangrijke elementen zijn de belijning en het gebruik van kleuren, die voor een extra dimensie zorgen. Verder draagt de schaduwwerking bij aan het ruimtelijke effect.

In de eindfase is soms weinig te herkennen van het oorspronkelijke idee. De vorm is als het ware in beweging. Het is ontwerpen, aanpassen, loslaten en het materiaal zijn gang laten gaan. Bij het uitwerken van mijn objecten, zowel hangende als staande, staat de transparantie centraal. In dit spanningsveld wordt gewerkt. Het is ook een zoektocht naar evenwicht en harmonie.

Ik wil de kunstliefhebber de schoonheid van draden laten zien en zijn of haar fantasie prikkelen.

Draadkunst wordt wel eens omschreven als een vorm van hedendaagse beeldende kunst.